Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Συντάσομαι!!


Η παρακάτω ανάρτηση, είναι αντιγραφή από το ιστολόγιο του φίλου μου του Σαμόθραξ*
δε συνηθίζω τις αντιγραφές, αλλά το συγκεκριμένο θέμα ,κάποιους από εμάς μας αγγίζει κάποιες βασικές χορδές και καλό θα ήταν να μας αγγίξει όλους....

"Μιλάω φυσικά για το αντίγραφο της Νίκης που βρίσκεται στο μουσείο της Σαμοθράκης και όχι για την εικονιζόμενη-αυθεντική.Το οποίο μουσείο το φτιάξανε Αμερικανοί.Οι οποίοι -προς τιμήν τους- είναι οι μόνοι που δεν κλέψανε αρχαιότητες.Οι φίλοι μας οι Γάλλοι και οι Αυστριακοί το χεράκι το απλώσανε.
Το σωστό λοιπόν είναι το αντίγραφο της Νίκης να πεταχτεί.Το νεοελληνικό κράτος αν θέλει να λέγεται επί της ουσίας ''ελληνικό'' οφείλει να χτίσει ένα νέο μουσείο ,και να κάνει μεγάλο αγώνα να ξαναέρθει η Νίκη μας απο την Γαλλία στη γενέτειρα γη.
Η απόσυρση του αντιγράφου πρέπει να γίνει παρουσία ελληνικών αλλά και ξένων ΜΜΕ.Το θέμα ΠΡΕΠΕΙ να ταξιδέψει παντού.
Είναι αστειότητα μεγάλη να έχουμε ένα αντίγραφο της Νίκης στο μουσείο της Σαμοθράκης την ώρα που η αυθεντική βρίσκεται στο Παρίσι.Κανείς μα κανείς νεοέλληνας πολιτικός δεν είπε ποτέ μια κουβέντα για το θέμα αυτό.
Όπως είναι τα μάρμαρα -για τα οποία κάνεις κουβέντα νεοέλληνα κάπου κάπου-ελληνικά ,το ίδιο ελληνική είναι και η Νίκη.Η σιωπή για το θέμα της Νίκης ,σημαίνει σιωπή για την ελληνικότητα της.Μην ξεχνάμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε απο την Σαμοθράκη.Μυήθηκε στην Σαμοθράκη.Άρα σιωπώντας για την Νίκη ,σιωπούμε και για τον Αλέξανδρο.
Αλλά θα σου πω νεοέλληνα πότε θα την θυμηθείς.Όταν δημιουργηθεί θέμα περί Θράκης -Ορφέα κτλ.Μην ξεχνάμε ότι πάντα κάποιοι καραδοκούν να αρπάξουν τέτοιες ευκαιρίες.
'Η μήπως κάνω λάθος;
Σου το ξαναλέω νεοέλληνα.Το αντίγραφο στα σκουπίδια τώρα ,γιατί θα έρθει ο καιρός που θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις ,όπως κάνεις και τώρα με τους Σκοπιανούς.
Και να σου το πω κι αλλιώς.Τα αντίγραφα είναι γι' αυτούς που αντιγράφουν.Ο 'Ελληνας όμως δεν αντέγραψε ποτέ.'Ηταν πάντα το γνήσιο ,το αυθεντικό ,το ατόφιο.Οι άλλοι τον αντέγραφαν.
Τώρα αν εσύ νεοέλληνα πιστεύεις ότι βολεύεσαι με τα αντίγραφα ,χάρισμα σου.Να τα 'χεις να τα χαίρεσαι.Ή όπως θα το 'λεγε ένας γνήσιος Σαμόθρακας ''χτύπα τα στο κεφάλι σου''.
Καλημερούδια μπαγάσα!"
Πηγή: Σαμόθραξ στις 8:59 μμ
Ετικέτες Σαμοθράκη

12 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Για να πάψουμε να εκτιμάμε "μαϊμοουδένιες" καταστάσεις...

'Ημαστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ (δεν ντρέπομαι να το ομολογήσω)να διαφυλάξουμε την πλούσια κληρονομιά μας και την βλέπουμε να την "καπιλεύονται" άλλοι...

Μούντζα που μας χρειάαζεται.

Την καλησπέρα μου.

vloutis.wordpresss.com
vloutis.blogspot.com

Sidepap21 είπε...

Συντάσσομαι ασυζητητί !!!
Αισθάνθηκα ανατριχίλα
στο Λούβρο μπροστά στη Νίκη ...
Και στη συνέχεια έστησα έναν καυγά
ακριβώς κάτω απ' τη γυάλινη πυραμίδα
όχι μόνο για το ζήτημα της "Κλοπής" ...
Αλλά και γιατί στα έντυπα με οδηγίες
που υπήρχαν εκεί πέρα από καμμιά
15αριά γλώσσες δεν υπήρχαν στα Ελληνικά.
Ενώ στο μουσείο ένα σωρό μάρμαρα υπήρχαν
με σκαλισμένες επιγραφές !!!
Συμφωνώ ... τα αντίγραφα στους ΚΛΕΦΤΕΣ !!!

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

Φυσικά και θάθελα κι εγώ να μας επιστραφούν όλες οι αρχαιότητες αλλά μήπως να επικεντρωθούμε περισσότερο με την διαχείρηση των εδώ αρχαιοτήτων?Και την προσβασιμότητά των αρχαιολογικών χώρων από τους Έλλληνες μέσα στην Ελλάδα ?

Alexis B είπε...

Μέσα. Και εγώ συντάσσομαι
και θά πώ και τούτο
Εκει που οι μεγάλοι αρχαιοι τεχνίτες του μαρμάρου, του λόγου, τών μεγάλων έργων, δοξάζονταν τώρα τών "βατοπεδίων" η αισχρή οσμή καλύπτει τα πάντα

Roadartist είπε...

Το θέμα δεν είναι όμως αν συντασσόμαστε εμείς εδώ..
Το θέμα είναι πως η πλειοψηφία των Ελλήνων απαξιώνει τον πολιτισμό και την παράδοση μας..
Η Νίκη της Σαμοθράκης αν ήταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, πιστεύεις πως πολλοί Ελληνες θα πήγαιναν να την επισκεφτούν? Εγώ σου λέω, δε θα υπήρχε δυστυχώς καμία διαφορά από τις τωρινές επισκέψεις..
Γιατί έτσι κ αλλιώς ήδη έχουμε απίστευτους θησαυρούς στην ΑΘήνα...που θα τους εκτιμούσαμε μόνο αν μας τους είχανε πάρει.

Πικρή άποψη το ξέρω..αλλά αυτό διαπιστώνω.. Τώρα την Νίκη εύχομαι να αξιωθώ να τη θαυμάσω από κοντά, όπως και την Αφροδίτη της Μήλου..
Να είσαι καλά καβείρε. Καλό μήνα.

Theogr ο κηπουρός είπε...

Όταν πήγα Βουδαπέστη μου έκανε εντύπωση πως τιμούσαν και πρόβαλλαν και το πιο μικρό ιστορικό τους κτίσμα, πλατεία κλπ. Καλό μήνα.

πνευμα είπε...

Μα πως να διαφυλάξουμε μια κληρονομιά που αμφιβάλλω αν γνωρίζουμε αλλά και αν μπορούμε να τη διαχειριστούμε?

Δυστυχώς οι χώρες αυτές που κατηγορούμε πως μας κλέψανε δικές μας αρχαιότητες γνωρίζουν καλύτερα και την ιστορία μας αλλά και πως να τη διατηρήσουν αναλλοίωτη στο χρόνο.

ZouZouna είπε...

Στον κόσμο σας βρίσκεστε. Σοβαρά μιλάτε? Το αντίγραφο σας πείραξε? Δεν φτάνει που το έχετε εκεί που το έχετε και βλέπετε περί τινος πρόκειται.
Εδώ, "κατεβάσαμε" μια Ακρόπολη ολόκληρη γιατί δεν έχουμε... "α...βγδ" να την συντηρήσουμε!
Γιατι νάρθει η Απτερος πίσω. Μια χαρά κάθεται εκεί που κάθεται.
Την συντηρούν τουλάχιστον καλύτερα απο εμάς. Να είστε σίγουρος.
Καθείς με τον πόνον του, βλέπετε? εγω θέλω την Ακρόπολη στη θέση της, εσείς την Απτερο...
Μια χαρά έκλαψα όταν κατέβασαν, τάχα μου για να την προφυλάξουν, την πρώτη Καρυάτιδα και την είδα στο μουσείο.. Στο παλιό μουσείο, πάνω στην Ακρόπολη εννοώ. η φθορά σε όλο της το μεγαλείο.
"Θέλω" δεν σημαίνει πως "μπορώ" κιόλας! ή πως θα "τα καταφέρω" αν μαζέψω υπογραφές....
Παίζονται συμφέροντα που δεν υποψιάζεστε!

Kaveiros είπε...

@Προς όλους,
Πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τα εγώ μας στην άκρη και να ξυπνήσουμε!!
Μη τα βλέπουμε τεχνοκρατικά, το θέμα είναι πολύ σοβαρό!

david santos είπε...

Really beautifulpisture and pretty colors!!!

ZouZouna είπε...

Kαι μετά θα φωνάζεις, πως δεν συντηρείται... πως πληρώνουμε απο το μισθό μας, δημοτικούς και δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν κάνουν την δουλειά τους. Δεν είναι έτσι εύκολα τα πράγματα..... μακάρι να ήταν.
Σοβαρό? Δεν αμφιβάλλω, να σου γράψω εγώ και 1000 σοβαρά ακόμη? Απλά έχεις εστιάσει κάπου και εμμένεις! Και καλά κάνεις, αλλά φοβάμαι πως θρέφεις φρούδες ελπίδες !